Op 28 september vond voor de 7e keer de reanimatie-estafette plaats. Dit keer in Venray op het Raayland College. In 2013 zal de gemeente Landgraaf gastgemeente zijn en samen met stichting Hartveilig Landgraaf en het Charlemagne College het event organiseren.
Waarom reanimatie onderwijs
In Nederland krijgen jaarlijks enkele duizenden mensen een hartstilstand. Snelle hulpverlening maakt het verschil tussen leven en dood. Ambulances hebben een steeds langere aanrijtijd en kunnen niet binnen 8 tot 10 minuten ter plaatse zijn. Reanimatie door omstanders is noodzakelijk om de overlevingskans van de slachtoffers te verhogen. Daarom moeten zoveel mogelijk burgers beschikken over reanimatievaardigheden. Een goede plaats om deze te verwerven is het voortgezet onderwijs.
Wat houdt de estafette in.
Leerlingen van scholen uit de Euregio gaan samen met studenten geneeskunde, bestuurders en professionals in teams reanimeren. Doelstelling is dat alle deelnemers leren reanimeren en vooral samenwerken. Door alle partijen samen te brengen die van belang zijn, wil men het reanimatie onderwijs op scholen mogelijk maken. De reanimatie-estafette is een initiatief van de Universiteit Maastricht in samenwerking met de provincie Limburg, Nederlandse Hartstichting, de stichting Kloppend Hart voor Limburg en de Taskforce QRS, een werkgroep van 150 studenten geneeskunde van de Universiteit Maastricht. Het wordt professioneel begeleid door prof. Ton Gorgels, cardioloog aan het MUMC+.
Landelijke estafette
De provincie Limburg was afgelopen jaren onderdeel van een pilot project. Er zijn nu concrete plannen om de reanimatie-estafette landelijk te gaan uitrollen. De Nederlandse Hartstichting maakte dit bekend op het Raayland College.
Bert van Marwijk boegbeeld reanimatie-estafette.
Oud bondscoach Bert van Marwijk is het boegbeeld van de reanimatie-estafette. Ook hij was aanwezig en nam deel aan de reanimatie-estafette. Naast Bert van Marwijk was ook aanwezig oud Wereldkampioen schaatsen Hein Vergeer (foto rechts) en tweede kamerleden Raymond Knops en Jan de Wit.
Doelen Hartveilig Landgraaf
In april 2011 werd de stichting Hartveilig Landgraaf opgericht.
Het doel van de stichting is het aantal overlevenden na een hartstilstand te vergroten.
Daarnaast zal de stichting zich intensief bezighouden met de volgende zaken: